Nuorisovaihto

Nuorisovaihto

Rotary on kansainvälinen aatteellinen järjestö, johon kuuluu 1,2 miljoonaa jäsentä 160 maasta. Jäsenet toimivat paikallisissa rotaryklubeissa ja muodostavat maankattavan sekä kansainvälisen verkoston.

Rotary-järjestön monipuolisen toiminnan näkyvimpiä muotoja on nuorisovaihto. Vuosittain yli 8000 nuorelle tarjoutuu mahdollisuus tutustua vaihto-oppilaana parin viikon, kuukauden tai kokonaisen kouluvuoden ajan hänelle vieraaseen kulttuuriin Rotaryjärjestön nuorisovaihdon välityksellä. Suomen nuorisovaihto-organisaation kautta kulkee vuosittain noin 600 suomalaista ja ulkomaalaista nuorta.

Vuosivaihto

Nuorisovaihdon merkittävin toimintamuoto on vuosivaihto. Tässä vaihdossa nuori, yleensä lukion 1. luokan jälkeen saa tilaisuuden yhden lukuvuoden opiskeluun jonkin eurooppalaisen tai muun maanosan maan nuorisoasteen oppilaitoksessa. Kun hänellä vaihtovuoden aikana on useampia isäntäperheitä, on hänellä erinomaiset mahdollisuudet tutustua vieraan maan kulttuuriin ja elämään. Paikalliset rotaryklubit tarjoavat nuorelle erittäin hyvän ohjelman ja tutustumisia teollisuus- ja kulttuuri- tai muihin kohteisiin. Kaikki klubin jäsenet kantavat huolta vastaanottamastaan vaihto-oppilaasta. Rotaryjärjestön vaihto-ohjelman pyrkimyksenä on mahdollisimman yksilöllinen ja läheinen huolenpito vaihto-oppilaasta. Vuosivaihdossa oppilaalle järjestetään luotettavat isäntäperheet, turvallinen matka, koulutustilaisuudet ennen matkaa ja lyhyt orientoitumisvaihe, niin kutsuttu maaohjelma kohdemaassa ennen isäntäperheeseen sijoittumista.

Pääsyvaatimukset

Rotareiden järjestämään vuosivaihtoon voivat osallistua sekä rotareiden että muiden lapset ilman mitään suosituimmuusasemaa. Valinta tapahtuu puhtaasti nuoren omien ansioiden perusteella. Häneltä edellytetään kohtuullisen hyvää koulumenestystä lukiossa, joustavuutta uusissa tilanteissa, esiintymiskykyä, stressinsietokykyä ja itsenäisyyttä. Ennen kaikkea on tärkeää, että nuori itse on oman lähtöpäätöksensä takana. Vuosivaihto-ohjelma on tarkoitettu yleensä 16-18 -vuotiaille.

Kustannukset

Vuosivaihdon järjestelymaksu on noin 250 euroa. Sen lisäksi maksettavaksi tulevat matka-, viisumi ja vakuutuskulut sekä jonkin verran koulutuskuluja. Matkakulut riippuvat kohdemaasta. Esimerkiksi Yhdysvaltoihin ja Kanadaan ne ovat olleet 700-1000 euroa ja Australiaan 1500-1700 euroa. Vakuutusmaksu on noin 450 euroa, koulutustilaisuudet kotimaassa noin 35 euroa, nuorisovaihtotakki, nimineula ja pinssit postituksineen noin 250 euroa ja viimeinen koulutustilaisuus (kolmipäiväinen maaohjelma USA:n ja Kanadan vaihto-oppilaille New Yorkissa ja Australian vaihto-oppilaille Singaporessa) noin 400-650 euroa maasta riippuen.

Vuosivaihdossa isäntäklubi antaa nuorelle noin noin 60 euron taskurahan kuukaudessa. Isäntäklubit ja isäntäperheet vastaavat myös nuoren ravinto-, asunto- ja koulumenoista sekä perhematkoista aiheutuneista kuluista. USA:ssa koulun ruokailukustannukset maksetaan yleensä klubin antamasta taskurahasta.

Hakeminen

Hakuaika vuosivaihtoon on syksy. Vaihtoon haluava nuori lähettää ensin vapaamuotoisen hakemuksen (A4) paikalliselle rotaryklubille syyskuun loppuun mennessä tai ilmoittaa muuten halukkuutensa vaihtoon. Klubi kutsuu ehdokkaat haastatteluun, jonka perusteella valinnat tehdään. Klubin hallitus hyväksyy lopullisesti lähetettävän nuoren.

Porissa toimii viisi rotaryklubia, joiden yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.rotary.fi/klubit/kokoukset.

Lisätietoja vuosivaihdosta saa osoitteesta www.ryefinland.com sekä nuorisovaihtoasiamieheltä. Porin Teljän Rotaryklubille osoitetut hakemukset voi toimittaa sähköpostilla osoitteeseen jasperiina.mattsson@laakarikeskusminerva.fi.

Vaihtotarinoita

Ilari, 2023-2024, USA

Vietin vaihtovuoteni Visalian kaupungissa Kaliforniassa. Yhdysvallat oli toinen vaihtoehtoni hakemuksessa heti Kanadan jälkeen. Visalia sijaitsee keskellä osavaltiota 3-4 tunnin ajomatkan päässä San Franciscosta ja Los Angelesista. Tässä kaupungissa vietin 11 ja puoli kuukautta

Saavuin Kaliforniaan 4. elokuuta 2023. Host perheeni oli Alaskassa risteilyllä, joten host äitini, Nicolen vanhemmat hakivat minut lentokentältä ja toivat kyseisen host perheen kotiin. Huomasin jo lentokentältä poistuessa, että ulkona oli todella kuuma, 28 astetta keskiyöllä. Muistan, että olin ollut hereillä 26 tuntia, ja kun saavuttiin kotiin, en pystynyt nukkumaan ainakaan tuntiin! Seuraavana päivänä soitin vanhemmille ja katsoin kaikki paikat siinä talossa. Huomiota herätti huonekalujen koko. Esimerkiksi tasot ja sängyt olivat ainakin puolet korkeammalla, kuin Suomen kodissani. Ulkona oli yli 40 astetta joka päivä kesällä, mutta perheellä oli uima-allas, jota pystyi käyttämään.

Ensimmäisten päivien aikana näin Visalian keskustan ja kouluni, ja 2 päivän päästä saapumisesta host perhe saapui Visaliaan. Host äitini, Nicole pysyi joka viikko kotona kotiäitinä, paitsi tiistaitsin, jolloin hän kävi töissä. Host isäni, Ian toimii ortopedian kirurgina kaupungissa. Minulla oli myös 3 host sisarusta, joista yksi asui San Diegossa ja kaksi koiraa.

Host perheeni hyvillä kavereilla oli myös vaihto-oppilas. Hänen nimensä on Mattia, ja hän on italialainen. Kävimme heillä ennen koulun alkua, että tuntisin jonkun, joka tulisi köymään samaa koulua. Mattiasta tuli yksi parhaimmista ystävistäni vaihdon aikana!

High school oli vaihdon aikana iso kulttuurishokki, ehkäpä isoin. Tiesin, että koulun taso olisi huonompi, joka osottautui todeksi. Se oli kuitenkin helppoa, mutta paljoakaan en oppinut verrattuna lukioon. Kuri oli myös koulussa kovempi, ja vapautta ei ollut. Päivät olivat useimmiten 8:30-15:40, ja lukkari sama joka päivä. Aktiviteetit, kuten jalkapallopelit ja esimerkiksi Grad Nite, eli Disneylandissä käyminen olivat todella kivoja!

Amerikkalaisten avoimuus ja se miten kaikki olivat omia itsejään yllätti positiivisesti. Kaverisuhteet syvenivät nopeasti, ja jo kuukauden aikana sain merkityksellisimpiä kaverisuhteita, kuin Suomessa koskaan. Vaati tottumista siihen miten kaikki lupautuivat helposti tekemään jotain, mutta eivät sitä lopulta tehneet. Suomessa ei lupauduta mihinkään mitä ei tee.

Isäntäperheen kanssa kaikki sujuivat hyvin alusta loppuun asti. Kävin eri paikoissa heidän kanssaan ympäri osavaltiota ja jopa Meksikossa. Pysyin heidän kanssaan melkein koko vuoden, mutta Suomen Rotaryn pyynnöstä hankeimme kuukaudeksi toisen perheen. Sen kuukauden aikana vanhempani tulivat vierailemaan, ja pystyin näyttämään heille kummatkin isäntäperheeni sekä paikkoja ja ravintoloja Visaliassa.

Palasin Suomeen 9. heinäkuuta itsenäisyyspäivän jälkeen. Olin oppinut paljon Amerikan kulttuurista ja tavoista sekä Englannin kielen. Suomeen palaaminen oli todella vaikea asia lähinnä ystävien takia, mikä kertoo, että vuosi oli todella hyvä!

 

Karoliina, 2013 – 2014, Ranska

tammikuu 2014

Bonjour,

Neljä kuukautta sitten saavuin tänne pohjois Ranskaan osaamatta puhua ranskaa ja yhtään tietämättä mitä odottaa vaihto-oppilas vuodeltani? Neljään kuukauteen on mahtunut paljon kaikkea, enkä vaihtaisi tätä aikaa mihinkään! Saavuin Pariisin 23.8. ja siellä minun ensimmäinen perheeni ja minun YEO oli vastassa. Asun Cambrai nimisessä kaupungissa, jossa on n.35 000 asukasta ja kahden tunnin ajomatka Pariisiin. Pidän tosi paljon tästä kaupungista, vaikka tuntuukin välillä että kaikki tuntee toisensa. Olen ainoa vaihtari Cambraissa ja olen kokenut sen vaan hyvänä puolena, koska olen saanut paljon ranskalaisia kavereita. Ihan ensimmäisellä viikolla meillä oli tän alueen rotary vaihtareiden kanssa oma leiri ja sain heti hyviä kavereita vaihtareistakin! Vaihtareiden kanssa tehään, joka kuukausi jotain yhdessä ja ollaan esim. käyty pariisissa, keilaamassa, vietetty päivä Valencienssä ja Lillessä.

Olen täällä lukion ensimmäisellä luokalla ja  valitsin ekonomia linjan. Normaali koulu päivä on klo.08.00-17.30 ja klo 12.00 meillä on kahden tunnin ruokantunti. Maanataisin ja torstaisin minulla on valinnainen musiikki ruokatunnilla. Ruokatunnilla syön joko kotona perheen kanssa tai kavereiden kanssa kaupungissa tai koulun ruokalassa. Käyn myös tiistai aamuisin toisessa koulussa, jossa opiskelen ranskankielioppia 7-8 vuotiaiden lasten kanssa. Koulun lisäksi iltasin minulla on tanssitunteja ja käyn konservatoriolla soittamassa klarinettia. Ja tietysti olen minun hostperheen ja kavereiden kanssa.

Syyslomalla pääsin minun ensimmäisen hostperheen kanssa Corsikalle ja matka oli ihan huippu, vaikka jalkani nyrjähti todella pahasti juuri ennen lähtöä. Ja ensi viikolla saan vihdoin aloittaa tanssin ja muun urheilun!

Joulun vietin ensimmäisen host perheeni kanssa ja söimme tottakai sitä kuuluisaa halkokakkua. Uutena vuotena olin kavereiden kanssa. Uuden vuoden jälkeen vaihdoin toiseen host perheeseen ja toinen perheenikin vaikuttaa tosi mukavalta. Helmikuussa kolusta järjestetään laskettelumatka alpeille ja huhtikuussa minulla on vielä tiedossa Eurotour muiden vaihtareiden kanssa.

Olen myös ihan rakastunut ranskalaiseen keittiöön ja ruokaan. Ja juustot ovat suosikkejani! Nyt voin myös sanoa, että osaan puhua ranskaa, mistä neljäkuukautta sitten en osannut kuvitellakkaan ja olen tosi onnelinen siitä. Olen päässyt Ranskalaiseen kulttuuriin sisälle ja host perheet ja kaverit täällä ovat tosi mukavia. Vielä on jäljellä kuusi kuukautta ja tulen kotiin varmasti vielä monta kokemusta rikkaampana!

Au revoir!

Karoliina

Lisää Karoliinan kuulumisia voit lukea hänen omasta blogistaan,  karoliinavivalavida.blogspot.com.

Paola, 2012 – 2013, vaihto-oppilas Meksikosta

Lukuvuonna 2012 – 2013 klubimme sai vaihto-oppilaaksi 17-vuotiaan Paolan Meksikosta.

Peppiina, 2012 – 2013, vaihto-oppilaana Meksikossa

Lukuvuonna 2012 – 2013 klubimme lähetti Peppiina Iivosen Meksikoon. Keväällä 2012 Peppiina kertoi itsestään seuraavasti:

”Nimeni on Peppina ja olen 17-vuotias. Käyn ensimmäistä luokkaa Porin suomalaisen yhteislyseon lukiossa. Kävin yläasteen samassa koulussa ja ala-asteen kävin Raumalla englanninpainotteisella luokalla, jonka ansiosta olen oppinut aina kieliä helposti. Tanssi on aina ollut minulle hyvin tärkeä harrastus ja olenkin harrastanut sitä jo pikkulapsesta asti. Harrastin kuusi vuotta balettia ja jazzia, ja nyt olen ollut noin neljä vuotta Porin naisvoimistelijoissa showtanssiryhmässä.

Olen haaveillut vaihto-oppilasvuodesta jo vuosia, ja olen todella iloinen että sain mahdollisuuden siihen. Vuosi Meksikossa opettaa minulle espanjan kielen lisäksi varmasti hyvin paljon, saan tutustua moniin uusiin ihmisin ja lisää itseluottamusta.”

Clementine 2008 – 2009, vaihto-oppilas USA:sta

Lukuvuonna 2008-2009 Porissa oli vaihto-oppilaana Clementine USA:sta, pienestä Truron kaupungista. Clem harrasti Suomessa mm. koripalloa ja kävi Lyseon lukiota. Videolla Clem kertoo itsestään Suomeksi – oltuaan Suomessa vasta 3kk. Ennen Suomeen tuloaan hän ei osannut ollenkaan Suomea.